be inspired


mandag den 19. marts 2012

Hvad betyder det at lytte til sit hjerte?

Dette indlæg handler om at være i tvivl og at lære at lytte til sit hjerte. 
Jeg tror alle mennesker har prøvet at være i tvivl, når de har stået foran både små og større beslutninger, og det kan føles ganske pinefuldt at have svært ved at mærke, hvad der er det rigtige valg for en. Måske spørger man en ven til råds og risikerer at få svaret: lyt til dit hjerte. Og det er et fantastisk råd, men kan også føles super provokerende. For grunden til, at man er i tvivl, er jo netop, at man ikke kan høre hvad hjertet siger.
Men den kan man lære! Og jeg tror, det er meget essentielt at lære for at opnå ro og glæde.




Før jeg skriver nærmere om, hvordan men ved, at man er i sit hjerte, vil jeg bringe begreberne viden og visdom i spil. Det er to begreber, som af og til forveksles, men de betegner to meget forskellige ting.
Viden (og klogskab, intelligens eller hvad man end kalder det) er data og informationer man samler og oplagrer i sin hjerne. Man kan have en masse viden om et særligt område men i øvrigt føle sig meget uvidende på andre områder. Viden kan være aktuel på ét tidspunkt og senere blive forældet og ikke brugbar. Visdom derimod har en længere levetid og er mere knyttet til noget, man er. En vis person kan have levet hele sit liv uden at åbne en bog. Visdom opnås ikke ved at høre, huske og analysere information men handler i højere grad om, hvordan man lever sit liv, forholder sig til udfordringer, andre mennesker og sig selv.

Når vi mennesker skal træffe et valg, begår vi ofte den fejl, at vi tror det er hjernen, der skal hjælpe os. Men hjernen fungerer som en computer. Det er her vi oplagrer vores viden, og hvis hjernen skal træffe vores valg ved at bladre i al vores viden, svarer det til at spørge Google til råds. Og det kan selvfølgelig hjælpe os et godt stykke ad vejen, men det vil også ofte efterlade os med tvivlen. For hjernen vil blive ved med at præsentere alle de mulige valg, der findes. Det er dens job at analysere og opveje og stille muligheder op og se på alle potentielle løsninger. Og vi skal selvfølgelig bruge vores hjerne og være taknemmelige for denne computer og alt det, den hjælper os med. Men det er naturligt, at man vil føle sig i tvivl efter at have spurgt hjernen til råds, hvis man ikke også kommer ned i hjertet og mærker, hvad der føles rigtigt for netop en selv (vi er jo ikke ens) Det vil opleves som at køre i ring. Når du føler, du cirkler rundt mellem en masse mulige valg, er det derfor en god indikator på, at du har glemt at lytte til dit hjerte.
 
Tvivl er således et tegn på at hjertet og hjernen endnu ikke er kommet til overensstemmelse.
Skræmmende mange mennesker kan ikke mærke, hvad der er det rigtige valg, når de står overfor en større beslutning. Det er fordi den vestlige verden har dyrket og piedestaliseret intellektet. Vi lever i hovedet og hylder snarere de, som rummer en masse informationer, end de der lytter til deres kropslige visdom. Og der er så mange mennesker, der oplever at leve med tvivl som et grundvilkår, at vi går og bekræfter hinanden i, at sådan er det nok bare at være menneske. Det er nok helt naturligt, at man ikke altid kan mærke, hvad der er det rigtige for en. Men NEJ, det er ikke naturligt, og man kan genoptræne at få adgang til hjertets visdom (børn har naturlig adgang men lukker med tiden af for det, hvis deres udmeldinger ikke bliver taget seriøst af omverdenen). 

En fin ledetråd er, at hjertet aldrig er i tvivl. Den indsigt kan man bruge til at lære sig selv at lytte til hjertet.

Prøv at iagttage over en periode, hvor ofte der stadig er et spor af tvivl, efter du har truffet dit valg. Start i det små og insistér på at vælge om eller ikke at vælge overhovedet, når du ikke kan komme igennem tvivlen og finde ro i dit valg. Din krop ved godt, hvad der er godt for dig, og har du valgt noget, som ikke er det, du har brug for, skal din krop nok give dig besked via en mavefornemmelse eller via tvivlen. Jo mere du insisterer på, at tage de signaler du får seriøst, des flere signaler vil du modtage. Til sidst bliver du så dygtig til at lytte til dig selv, at det vil føles let at navigere i al den data du har oplagret gennem tiden.

Dalai Lahma siger, at den eneste grund til, at der er i krig i verden er, at vi mennesker har glemt at lytte til vores hjerte. Hjertet ser nemlig alt som potentiale og ikke som trusler og noget, der skal bekæmpes. Krigen opstår, fordi hjernen og hjertet råder dig til to forskellige ting og du vælger det, der ikke føles rigtigt for hjertet.

Held og lykke!

2 kommentarer:

  1. Tak søde Mona! Jeg går straks i træningslejr!

    Kh. Marianne med
    Den Helbredende Have

    SvarSlet
  2. Tak:) Og tak for skøn inspiration fra Den Helbredende Have. Jeg sidder nu og læser om dine hønseråd. Meget informativt, mange tak!

    SvarSlet