be inspired


søndag den 12. juni 2011

Transformationer i samfundet – fra mere til bedre

Et par læserkommentarer på seneste blogindlæg informerer om nogle af de utallige kilder, der findes, som opererer inden for det nye, det organiske paradigme. Inspirerende læsning.
Future Navigator, hvor jeg arbejder, koncentrerer sig om at guide organisationer og virksomheder over mod de nye, mere konstruktive tider og har lavet en model over nogle af de transformationsprocesser, der finder sted som følge af skiftet fra det mekaniske til det organiske paradigme. Billedet her (fra futurenavigator.dk) er blot et udsnit. Der findes mange flere transformationsbobler.


Jeg vil uddybe nogle få af de mange skift lidt nærmere. De er især interessante at navigere efter, hvis man vil skabe noget med en holdbarhedsdato, der rækker langt ind i fremtiden.
Forpligtende fællesskaber; Der sker en radikal ændring i opfattelsen af individet i forhold til fællesskabet, fordi vi med den voksende menneskemængde på en planet med svindende ressourcer bliver tættere forbundet og mere indbyrdes afhængige. Der skal tænkes i helheder og sammenhænge og indragelse af flere menneskers kompetencer til at løse komplekse tilstande, som er for svære for den enkelte at løfte. Adgang frem for ejerskab; Fremtidens individ ønsker at bakke om op om alt, hvad der hedder leje, bytte, genbrug og deling af ressourcer. Der er ingen grund til, at alle skal eje maskiner, pendlerbiler, overnatningslejlighed i København, feriehuse m.v. Se fx hvordan Københavns kommune bakker op om dette, med særlige p-pladser til folk med delebil. (Buddhisterne siger, at det ikke er nødvendigt at eje mere end max 7 ting. Resten skal man bare have adgang til). Mennesket skal i fokus; Ikke bygninger eller systemer og rationelle mekanismer, men det enkelte, mangfoldige menneske. Vi vil have sjæl, mavefornemmelser og autenticitet, med plads til at fejle og falde udenfor. Evnen til at lytte højere; Det er svært at forestille sig andre løsninger, end dem man altid har kendt til. Men det er nødvendigt! Derfor kræves det af os, at vi begynder at udfordre vores perspektiver og mentale modeller og evner at lytte højere. Vi skal lære at høre det, der ikke bliver sagt direkte og se det, vi endnu ikke har skabt kategorier for. Vi kan blive meget bedre til at lytte ind til meningen bag ord og handlinger. Bærende principper; I fremtidens øgede komplekse strukturer og kontinuerlige tilstande af work in progress skal vi lære at navigere efter nogle konstruktive og ufravigelige principper, fremfor planer og målsætninger (jeg har været inde på dette i et tidligere blogindlæg). Omverdenen har behov for den tryghed og tillid, der opstår, når virksomheder og organisationer er tro mod egne principper og viser, at de har holdninger, som de ikke går på kompromis med. Helhedsorienterede løsninger; Vi skal blive bedre til at tænke hele vejen rundt om mennesket. 360 graders orientering og løsninger, der giver os mulighed for at bruge vores mentale overskud og energi hensigtsmæssigt frem for at skulle navigere i bureaukratiske strukturer og halvhjertede løsninger.
Og så min yndlings Fra Human doing til human being; vi skal vænnes af med kun at anse os selv og vores livssituation som værdifuld, når vi er effektive, producerer og udretter - men også når vi bare er.... Skabelse opstår også og især i stilheden og i pauserne, og det er essentielt at kunne nyde processen og vejen, vi konstant befinder os på – ikke kun målet.

En af boblerne på tegningen hedder fra mere til bedre, med det burde egentlig være overskriften på hele transformationstanken, som netop handler om, at det ikke længere er konstruktivt at forstætte af samme spor og skabe mere mere mere.. Det handler i stedet om at gøre det bedre. 

2 kommentarer:

  1. hold da helt ferie jeg kom ind dette fordi jeg kom til at tænke på hvor stammer ordet Rundtenom fra og kom så igang med at læse om alt hvad der er skrevet om fortid og nutid og tænk jeg kan se det rigtige i meget af det jeg er en gammel mand på 85 år har gået 8 år i skole meget af det der bliver skrevet om er jo samtaleemne blandt os oldinge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusinde tak for din kommentar. Det er så rart at høre fra dem, der læser mine indlæg, og høre når det vækker noget eller bare vækker genklang.
      Jeg ville ønske, jeg kunne være en flue på væggen ved samtalerne blandt jer 'oldinge'. Det ved jeg, at jeg kunne få utrolig meget ud af! I har jo overværet alle de skift og forandringer vi andre kun kan læse og fornemme os til.

      Slet